Wijngebied Kaapstad

Ook wel de wijnstreek van Kaapstad.

Het wijngebied, voorheen Boland geheten, is een district in de provincie Westkaap. De Kaapse wijnstreek ligt in deze provincie. Het omvat de beroemde Kaapse wijnhuizen van de Wijnroute.

De bekenste wijndorpen zijn  Stellenbosch, Franshoek, Paarl en niet te vergeten Constantia van de West-Kaap. Verder heb je nog vele dorpjes in het achterland van de Kaap, waar ook uitstekende wijnen vandaan komen.

In de Kaap provincie zijn rond de 500 wijnhuizen waar veel wijn, champagne en port geproduceerd wordt.

 

Constantia, daar is het allelemaal begonnen, ligt 20 km ten zuiden van Kaapstad, achter de Tafelberg en is het oudste wijgebied van Zuid Afrika. Daar zijn rond de 17 eeuw, de eerste druivenranken geplant.Vrij snel daarna is het gebied opgesplitst in eerst 4 en nu 8 wijnhuizen.

Groot en Klein Contantia, Steenberg en Buitenverwachting behoren tot de oudste van Zuid Afrika.

 

Stellenbosch is een van de bekenste wijndorpen van de Kaap.

Het dorp ligt in een vallei met tegen de heuvels de prachtige wijnhuizen, sommige zijn bekend zoals Boschendal, Tokara, Delaire Graff, Rust en Vrede en Spier. Stellenbosch heeft meer dan 50 wijnhuizen.

Franshoek is een kleiner, maar erg mooi gelegen dorpje dat tussen de bergen ligt.

Het dorpje is gesticht door de Hugenoten.

Vandaag de dag is er best veel overgebleven uit de Hugenootse tijd. Niet alleen de familienamen, maar ook de namen van veel wijnhuizen, zoals La Motte, La Cotte, Cabrière, Provence, Chamonix, Bien Donné, Dieu Donné en Le Dauphiné.

Maar Paarl heeft ook tientallen mooie en bekende wijnhuizen.

 

Vandaag de dag zijn dit wel de belangrijkste wijngebieden van Zuid Afrika.

In de dorpjes zijn verschillende van de beste Zuid-Afrikaanse restaurants gevestigd, geliefd door de toeristen.

 

Wijntour

Dick Nederlandse gids  (Dickiestoer.nl) kan u meenemen op zijn wijntour door dit mooie wijngebied. Dick komt al meer dan 15 jaar in dit gebied en kent alle mooie wijnhuizen!

Hij beschikt over een 8 persoons bus waar hij u een mooie en gezellige dag kan verzorgen!