Kite en Windsurfen

Kite en Windsurfen in Kaapstad                                     

Kaapstad is al vele jaren bekend om zijn goede kite- en windsurf spots.Niet op alle spots kan er gekite worden omdat het gevaarlijk is, vanwege rotspartijen en te kleine strandjes! Maar ik geef een opsoming van de kite- en windsurf spots die er in de provincie te vinden zijn.

Sunset Beach, Dolfin, Kitebeach en Big Bay zijn heel populaire kite- en windsurf stranden op zo'n 15 minuten autorijden vanaf Kaapstad. Vanaf het strand heb je prachtig uitzicht op de Tafelberg.

De surfomstandigheden op Sunset Beach zijn geschikt voor alle kite- en windsurfers, omdat er geen rotsen of riffen zijn.

De Zuid-Oost Passaat waait licht aflandig van links over de Tafelbaai.

Het begint meestal 's morgens om een uur of tien te waaien. In de loop van de dag neemt de wind toe.

Sunset Beach heeft de meeste winduren in de regio Kaapstad, omdat de wind niet altijd doorkomt op de meer noordelijke gelegen surfspots.

Dolfin en Kitebeach, Het Blouwberg strand: Wave spot met een wit zandstrand, windrichting S, SE, E, SW, W, NW.

Big Bay, achter Bloubergstrand: Wave spot (perfecte spot voor de beginnende wavers, winddirection: S, SE, SW, W, NW) Op hoge dagen kan je aan de binnenkant van de baai hier perfect je aireals oefenen. Het windsurfgedeelte zit upwind in de baai (small bay) en het kitesurfgedeelte downwind na de rotsen in big bay.

HAAKGAT

Haakgat is een reefbreak op ongeveer vijf kilometer van Big Bay. Bij de locals wordt deze spot ook wel het Ho'okipa van Zuid-Afrika genoemd.

MELKBOS

Op ongeveer tien minuten rijden van Big Bay vind je de spot Melkbos, het strand is erg breed en uitgestrekt.

De golven zijn vaak lang, super om golf te rijden. De zuidooster komt precies sideshore van links.

Kite Downwinder

Je kan lange kite downwinders maken van sunset beach tot aan bigbay ofnog 5 km verder Hakgat. De trip is ongeveer 15 km. Mooie afstand om lekker alleen maar te golfrijden.

Verder heb je nog:

Cape Point: Wave spot, voor de gevorderde windsurfers, zandstranden en rotsen, de startplek is klein, windrichting is SE, klein anderhalf uur vanaf Kaapstad.

Strand: kleine golven, in het eerste deel ondiep en geschikt voor beginners windrichting SW, 45 min vanaf de stad.

YZERFONTEIN: Deze spot werkt alleen als het eigenlijk te hard waait op de andere stranden! Dan kan je wel je hart ophalen aan golfrijden! Vaak erg vlagerig.Geen goede kite spot.

Langebaan : Vlak water en zonder golven. Goede kans dat je hier wind hebt als het in Kaapstad niet waait, richting Zuid. Shark bay is hier de mooiste spot.

Langebaan lagoon (shark bay), Ondiep water, geen golven, waarschijnlijk de beste spot voor beginners. Op deze plek waait het vaak als er geen wind is in Kaapstad of het daar te licht waait. Shark bay ligt vlak aan een nationaal park en de dieren zoals schildpadden en zeldzaam slangen storen zich niet aan de grenzen van het park, het natuurschoon van het park en de lagoon zijn adembenemend. Echt een aanrader!

Nog meer naar het noorden heb je nog

SWARTRIET en ELANDSBAAI Hier kan het ook erg mooi zijn! Deze spots zijn niet even aan te rijden. Meer dan 2 uur van Kaapstad liggen deze dorpjes.